על פי גישת הבריאות הטבעית, גוף ונפש האדם בריאים מיום היוולדם ומעצם הווייתם. נולדנו בריאים ובאפשרותנו לחיות חיים שלמים מבלי ללקות במחלות, לחוש כאבים, להתמודד עם מגבלות פיזיות, בעיות מנטאליות, או לצרוך תרופות וסמי הרגעה. בריאות טבעית, תאפשר לנו להתייצב אל מול מורכבות החיים בחוסן גופני ונפשי, בגמישות ובקלות, כשאנו משוחררים ממחלות, מחסימות, תשישות, עיכובים, שחיקה וקריסה.

מצב זה, יאפשר לכל אדם למצות בריאות מיטבית מהמטען הגנטי, מרכיבי האישיות ותנאי הסביבה ויאפשר ביטוי מלא של כשריו השכליים, הרוחניים, הפיסיים והנפשיים. כך יוכל לשגשג בכל היבטי החיים ולצעוד בשמחה, על פי הכוונתו הפנימית ולהטביע את חותם נשמתו הייחודי.

הקיום שלנו מכיל את כל הנחוץ למצוי בו – לחי, לדומם ולצומח. כוח החיים פועם בו בסדר מופתי ומכוון אל הגשמת תכלית וייעוד. אנו בני האנוש, אוצרים בתוכנו את כל שצריך למימוש תכלית חיינו. בכולנו קיים מקור עצום ובלתי ממוצה של חיוניות, תבונה, יצירתיות, אושר וכמיהה לאמת.

בריאות טבעית שוכנת בכולנו ובאפשרותנו לדלות אותה מתוכנו ולמצותה עד תום. עבור רובנו, מיצוי פוטנציאל בריאותי זה, הוא בגדר משאלה ורצון לא ממומש. אימוץ הרגלי התזונה הטבעית ולימוד אבני היסוד של שיטת ימימה אביטל זצ"ל, יכולים לקדם אותנו אל עבר השגת הבריאות הטבעית.

גוף האדם נוטה מטבעו לבריאות והיא מצבו הנורמלי. הוא מצויד במנגנונים פיזיולוגים ונפשיים הפועלים ללא הרף, לשימור חוסן ואיזון. כוח הריפוי הטבעי, הנו מולד וקיים בכל אורגניזם חי. הוא בלבד יכול להשיב לגוף ולנפש את בריאותם.

כמו התופעות המתרחשות בטבע ללא כל התערבות חיצונית: יום ולילה, חילופי עונות, גאות ושפל, חוק הכבידה – כך גוף האדם מחדש, מאזן, מגן, מנקה ומרפא את עצמו באופן אוטומטי, מבלי שנעשה דבר.

הנה מספר דוגמאות להמחשה:

התחדשות ספונטנית של תאי הגוף

כמו המחזוריות בטבע הנעה במעגלי התחדשות, כך גוף האדם – פועל תמיד לקראת התחדשות. במהלך שנה אחת, מתחלפים 300 מיליון תאים פגומים, ישנים ומתים, בתאים חדשים. המשמעות היא שמידי שנה, רובו של הגוף מתחדש.

קצב תחלופת התאים, הוא בהתאם לסוגם. ישנם תאים שהתחלופה בהם מהירה ובאחרים נמוכה יותר:

  • מידי 72 שעות מתחלפת כל הרקמה הרירית של המעיים
  • מידי 2-3 ימים ציפוי חלל הפה מתחדש לגמרי
  • מידי 5 ימים מתחלפים התאים המחפים את אזורי הקיבה והבטן בחדשים
  • מידי 11 ימים מתחדשים תאי מערכת הנשימה
  • מידי 15 ימים מתחדשים תאי מערכת החיסון הלבנים, הנוטלים חלק בהגנה על הגוף מפלישת נגיפים וחיידקים
  • במהלך חודש ימים, גוף האדם עוטה עור חדש
  • מידי 3 חודשים מתחלפות כדוריות הדם האדומות, האחראיות על קשירת החמצן מהריאות, הובלתו לרקמות, קליטת הפחמן הדו חמצני מתאי הגוף ופליטתו חזרה לריאות
  • מידי חצי שנה זורם דם חדש בכלי הדם, בעורקים ובוורידים
  • פעם בשנה מתחלפים תאי הכבד. הכבד מעורב במספר עצום של תהליכים חיוניים לבריאות
  • מידי שנתיים מתרחשים תהליכי הרס, בנייה והתחדשות במבנה העצמות

איזון – מנגנון ההומיאוסטזיס

מנגנון זה הוא מכלול של תהליכים ביוכימיים, המשמרים רמת יציבות של חומרים בגוף לאחר שהופרו. הוא מאפשר שמירה על תנאים גופניים יציבים, המתואמים לתנאי הסביבה החיצונית והפנימית.

לדוגמה, שמירה על:

  • טמפרטורת גוף קבועה – כאשר חום הגוף עולה מעל לטמפרטורה תקינה, מתבצעת פעולת הזעה והרחבת כלי הדם, על מנת להוריד את החום.
  • רמת סוכר יציבה בדם – כאשר אוכלים מזונות המעלים את רמת הסוכר יתר על המידה, הגוף מפריש את ההורמון האינסולין, המשיב את רמת הסוכר התקינה.
  • מאזן המים – לצורך שמירתו, פועלים שני מנגנונים: פיזיולוגי והתנהגותי. שניהם אחראים לשמירה על כמות קבועה של מים בגוף. פעולה זו מתרחשת על ידי קולטנים רגישים המפוזרים בגוף. אלו מהווים חלק ממערכות הורמונליות ועצביות אשר מפעילות את הכליות לייצר כמות קטנה יותר של שתן כאשר ריכוז המלחים בגוף עולה. מנגד – מופעל מנגנון התנהגותי המגרה את אזור הצמא במוח וגורם לשתיית מים.
  • איחוי פצעים – בזמן של פציעה באזור מסוים בגוף, בו רצף הרקמה הופסק והוא לא עוד מוגן על ידי העור, מופעל מיד מנגנון איחוי פצעים. זה גורם להתקרבות השוליים של הפצע והתאחותם, ללא כל צורך בהתערבות חיצונית.
  • מערכת חיסון, קו ההגנה של הגוף – מערכת זו מורכבת ממכלול של איברים, תאים ומולקולות, הפזורים כמעט בכל מקום בגוף. תפקידה להגן על גוף האדם מפולשים זרים כגון: חיידקים, נגיפים, טפילים ופטריות, המאיימים על בריאותו ומפני פעילותם הפנימית של תאים סרטניים הנוצרים מידי יום. מערכת זו יכולת לזהות במדויק מגוון רחב מאד של פולשים זרים לגוף. היא ניחנה בכושר מופלא להבחין בהבדלים המזעריים ביותר בין פולש אחד למשנהו ולגייס מגוון רחב של תאים ומולקולות שיפעלו יחד לנטרל או להשמיד אותו.

ניקוי הגוף מרעלים

פעולת ניקוי הגוף מחומרי פסולת חיצוניים ופנימיים המזיקים לגוף ומחלישים את כוח הריפוי הטבעי, מתרחשת בכל תא ותא במשך כל הזמן בגוף. בשעות מסוימות במהלך היום ובמצבים גופניים שונים, עוצמת הניקוי משתנה.

מערכת העיכול, השתן, הנשימה, העור, המין, הלימפה ומערכת הדם המקשרת בן תאי הגוף השונים, אחראיות לתהליך הניקוי.

המערכות הללו, פועלות ללא הרף לסלק מן הגוף את החומרים הרעילים החודרים לגוף מהמזון ומהסביבה, ומהרעלים הפנימיים הנוצרים בגוף כתוצאה מפעילותו היום יומית.

איזון ותיקון טבעי של מערכת העצבים

איזון מערכת זו, מתבצע בין היתר באמצעות תגובות פיזיולוגית ומנטאליות מוגברות ומכונות מנגנון הילחם, ברח או קפא. אלו מתרחשות בתגובה לאירוע הנחווה כאיום ממשי להישרדות האדם.

התגובות הללו, נוצרות על ידי מערכת העצבים הסימפטטית (זו השולטת על התיפקודים הגופניים הלא רצוניים של גוף האדם, כגון: נשימה, לחץ דם, דופק הלב) ומאפשרות לאדם להתייצב אל מול תחושת האיום, כאשר הוא במיטבו ובשיא כוחותיו. זאת על מנת שיוכל או להילחם בגורם המאיים, לברוח ממנו או לקפוא על מקומו – עד חלוף הסכנה.

במצב זה, מופרשים כימיכלים והורמונים אשר מפרקים רקמות שומן לסוכר בדם, המשפרים את יכולת הביצוע של מערכת השרירים, את ערנות וחדות החושים הדרושים, כל עוד האיום נמשך.

פעולת המנגנון, עלולה לגרום תופעות פיזיולוגיות שונות כמו עליית לחץ הדם, האצת פעילות הלב, קושי בנשימה, בחילה, תחושת קור והזעה קרה, סחרחורת, רעד, מתח, התכווצות שרירים ואגרסיביות.

ברגע שהסכנה חולפת מערכת אחרת נכנסת לפעולה – המערכת הפאראסימפתטית, המנוגדת למערכת הסימפתטית. מערכת זו, אחראית על פעולות ההרגעה, האטת הפעולות הגופניות ושימורן בעת מנוחה, במגמה להשיב את תפקודו הרגיל של הגוף במצב של שיגרה.

ולסיכום – בריאות מעין זו, תוכל להתקיים כאשר אין מפרים את חוקי הטבע ואת עקרונות התזונה הטבעית.

פאנל נגישות