נבטים⁩

נבטוטים⁩

הכול הולך ומתקדם בעקבות ההתחלה האוצרת בתוכה את הכוח, הרצון והשאיפה של כל תהליך ושל כל עשייה. ההצלחה והאיכות של כל דבר המתהווה מהם מושפע מהנקודה הראשית שלהם.

נקודת הראשית היא כמו הזרע המכיל את הצופן הגנטי של הצמח העתידי, שיקבע את תכונותיו – סוגו, צורתו, צבעו וגודלו. במהלך גדילתו תכונות אלו יצאו מהכוח אל הפועל ויתגלו. גם לאחר שנים רבות, יישאר הצמח עם אותן תכונות שהיו רשומות בצופן הגנטי שלו, ולעולם לא ישתנו.

זו הסיבה בגללה נוהגים לציין בתרבויות ובחברות רבות התחלות חדשות כמו: תחילתו של יום, תחילת חודש, חילופי עונות, הולדת בן בכור, צעד ראשון, כניסה לבית חדש, עבודה חדשה, תפקיד חדש – בברכות, תפילות, פולחנים וטקסים, כל תרבות ומנהגיה היא.

…הכל הולך אחרי הראש…

ראש השנה, היום הראשון במניין השנים על פי ההלכה, נקרא על ידי חז"ל ראש השנה ולא תחילת השנה, במגמה להדגיש את ההשפעה האדירה שיש ליום זה על שאר ימות השנה.

לפי כך, השנה הבאה עלינו לטובה, תלך אחרי ראשיתה. ואכן, על פי המסורת היהודית, ביום הראשון של השנה חוזר ונעשה כל מה שהיה בתחילת הבריאה, וביום זה נקבע עתידו של כל אדם וכל יצור חי עלי אדמות.

סעודת ערב ראש השנה היא הארוחה הראשונה של השנה הבאה.

הצד הקולינרי של סעודת החג הוא הדומיננטי וזה לא הזמן המתאים להתחיל דווקא בו שינויים. מה שכן ניתן לעשות הוא, להזכיר לנו את השפעתה של ארוחה ראשונה זו, על שאר הארוחות במשך השנה שתבוא.

שילוב הנבטים והנבטוטים בארוחה יכול בהחלט לעשות זאת, משום שהם צמחים זעירים בראשית צמיחתם.

מלבד טעמם הערב הנבטים והנבטוטים נכללים בקטגוריה של מזונות על, בשל הריכוז הגבוה של מגוון רכיבי התזונה הזמינים לגוף, בעלי סגולות ריפוי ומניעה הנמצאים בהם.

את התועלת המרבית מהם מקבלים כאשר הם נאכלים בשיא טריותם. ניתן להכין מהם שפע של מתכונים ואף להוסיף אותם לכל סוגי המאכלים, לסלטים – חיים/מבושלים, למרקים, לתבשילים, לפשטידות ועוד.

נבטים ונבטוטים הם זרעים, דגנים וקטניות שעברו תהליך קצר של השרייה והנבטה, כמו: אפונה, ברוקולי, גרגר הנחלים, דוחן, חמניות, כוסמת (לא קלויה), לוביה, עדשים ירוקים/שחורים ופשתן.

תהליך ההשריה וההנבטה מביא לעלייה ניכרת ולזמינות גבוהה של החלבונים, הוויטמינים האנזימים ושל רכיבי תזונה רבים נוספים שקיימים בהם.

נבט – צמח צעיר שהוציא 2-3 עלים ראשונים.

נבטוט – נמצא בשלב צמיחה מוקדם יותר מהנבט, לאחר הנצת שורשון זעיר או ניצן שעליו עדיין סגורים.

ניתן לרכוש אותם בקלות רבה בחנויות למוצרי מזון.

ניתן כמובן להשרות ולהנביט בבית – לשם כך יש צורך בהדרכה.

חשוב מאד לציין ולהוסיף שהתחלה חדשה לא עושים רק פעם אחת. עלינו להמשיך לחדש ולהתחדש כל הזמן. כאשר מגיעים ליעד שהוצב מציבים יעד חדש ומתחילים שוב.

קורה לא מעט, שאנו נחלשים, מתייאשים ונוטשים תהליכים שהתחלנו. זה טבעם של תהליכי שינוי בכל תחום שהוא.

ימימה נותנת לנו מענה בחלקיק:

"נפלת? קומי I " – משמע קום/מי מהנפילה והמשך/כי מהתחלה.

מספרים על רבי נחמן, המורה הרוחני הנודע, מייסד חסידות ברסלב:

"…וְהָיָה רָגִיל לְהַתְחִיל בְּכָל פַּעַם מֵחָדָשׁ. דְּהַיְנוּ כְּשֶׁנָּפַל מִמַּדְרֵגָתוֹ לִפְעָמִים, לא הָיָה מְיָאֵשׁ עַצְמוֹ בִּשְׁבִיל זֶה, רַק אָמַר שֶׁיַּתְחִיל מֵחָדָשׁ כְּאִלּוּ לא הִתְחִיל עֲדַיִן כְּלָל לִכְנס בַּעֲבוֹדָתוֹ יִתְבָּרַךְ, רַק עַתָּה הוּא מַתְחִיל מֵחָדָשׁ. וְכֵן בְּכָל פַּעַם וּפַעַם תָּמִיד הָיָה רָגִיל לְהַתְחִיל מֵחָדָשׁ, וְהָיָה לוֹ כַּמָּה הַתְחָלוֹת בְּיוֹם אֶחָד, שֶׁגַּם בְּיוֹם אֶחָד לִפְעָמִים נָפַל מֵעֲבוֹדָתוֹ וְהָיָה מַתְחִיל מֵחָדָשׁ וְכֵן כַּמָּה פְּעָמִים בְּיוֹם אֶחָד…". שבחי הר"ן

אם רבי נחמן מברסלב נפל והתחיל מחדש כמה פעמים ביום – אז מי אנו שנתייאש.

נ.ב האינטרנט מלא במתכונים עם נבטים. הנה לכם מספר אפשרויות:

מרק קטניות כופתאות גונדי

מרק ראמן

מגוון סלטים חיים

מבחר תבשילים

פאנל נגישות