כיב קיבה פפטי /Peptic Ulcer Disease

אולקוס או כיב עיכולי, הנו פצע פתוח בקרום הרירי של דופן הקיבה והתריסריון. מיצי הקיבה מתחילים את פעולתם עם האכילה, וכאשר השכבה הרירית המגנה על הקיבה פגועה, נוצרת תחושה קשה של כאב צורב, הדומה לעווית באזור הבטן העליונה. הכאב עלול להמשך כשעה לאחר הארוחה וגם במשך שעות הלילה. לעיתים, נלווים למחלת האולקוס גם צרבות, ריפלוקס ובקע סרעפתי. אולקוס נוצר, כאשר קיים חוסר איזון בין חומצת הקיבה ואניזמי העיכול לבין מנגנון ההגנה של רירית דופן הקיבה, במצב בו הפרשת החומצה וייצור האנזימים מוגברים או שעמידות הרירית חלשה.

אולקוס או כיב עיכולי, הנו פצע פתוח בקרום הרירי של דופן הקיבה והתריסריון. מיצי הקיבה מתחילים את פעולתם עם האכילה, וכאשר השכבה הרירית המגנה על הקיבה פגועה, נוצרת תחושה קשה של כאב צורב, הדומה לעווית באזור הבטן העליונה. הכאב עלול להמשך כשעה לאחר הארוחה וגם במשך הלילה. לעיתים, נלווים למחלת האולקוס גם צרבות, ריפלוקס ובקע סרעפתי. אולקוס נוצר, כאשר קיים חוסר איזון בין חומצת הקיבה ואניזמי העיכול ובין מנגנון ההגנה של רירית דופן הקיבה, במצב בו הפרשת החומצה וייצור האנזימים מוגברים או שעמידות הרירית חלשה.

תפקיד חומצות הקיבה, הוא לפרק את המזון לחלקיקים קטנים, על-מנת שתתאפשר ספיגתם. חומצות אלו פעילות מאוד, וללא הגנה נאותה של הרקמות, הן מסוגלות לפרק את גם את הרקמות עצמן. לכן, רקמות אלו מצופות בשיכבה רירית אשר מגינה עליהן. בנוסף, דפנות הקיבה והתריסריון מפרישות ביקרבונאט מימן פחמתי – (Bicarbonate) היוצר סביבה פנימית בסיסית, במגמה למנוע מחומצות הקיבה לעכל את הציפוי המגן. כאשר מעטה הגנה זה, אינו חזק דיו והפרשת הביקרבונט יורדת, יתכן מצב שבו חלק מרקמות הקיבה/תרסריון יפגעו. הנקודה שבה נוצרת הפגיעה, נקראת כיב עיכולי.

הטיפולים הקונבנציונאליים בתכשירים סותרי החומצה, מנטרלים את השפעת החומצה לזמן מוגבל (לאחר זמן מה יצור החומצה מתחדש). אין להם כל השפעה על ההפרשה הבלתי מאוזנת של החומצה, והם אינם מרפאים את המחלה. תכשירים סותרי חומציות אלו, יכולים לגרום לאבנים בכליות, לריקון סידן וזרחן, להפריע לתפקוד הלב והכליות ולבעיות בריאותיות נוספות.

הרפואה האלטרנטיבית, מסתמכת על הוכחות קליניות וניסיוניות, המראים שהרגלי תזונה לקויים היוצרים תגובות אלרגיות למזון, מהווים את הגורם העקרי להיווצרות הכיב. הכיב העיכולי ימשיך להישנות, עד לשינוי הרגלי התזונה. רק כאשר תופסק צריכת המאכלים מחוללי האלרגיה ותחל צריכת מזונות משקמים, מגוננים ומרפאים, הפרשות החומצה ואנזימי העיכול יתאזנו, מנגנוני ההגנה של הרירית יתחזקו ועמם יגיע ריפוי הכיב המיוחל.

מזונות התזונה הטבעית יכולים להביא לריפוי מוחלט של הכיב, להפסקת הכאב הצורב המופיע זמן מה לאחר הארוחה ובשעות הלילה, ולהפסקת התופעות הנוספות הנלוות כמו: בחילה, הקאה, דם בצואה, צרבת וריפלוקס.

התזונה הטבעית:

  • מכילה שפע של ויטמינים זמינים כמו ויטמין E, המעכבים את התפתחות הכיבים.
  • אינה מכילה חומרים ומזונות הגורמים לייצור עודף של חומצת קיבה הפוגעת בדפנות המצפות את הקיבה/תרסריון.
  • מכילה יסודות כמו אבץ, המגוננים על דפנות מערכת העיכול.
  • אינה מכילה מזונות אלרגניים המעודדים את התפתחות הכיב.
  • מכילה ערכי תזונה כמו ויטמין K, המעודדים את ריפוי הדלקת והכיב.
  • כוללת מזונות כמו גרעיני דלעת ודגנים מלאים, המכילים חומרים אשר מגבירים את שלמות הרפידה של הקיבה/תרסריון.

מספר טיפים לריפוי הכיב:

  • לשתות ליטר אחד ביום מיץ כרוב טרי. ניתן לדלל אותו במים או במיץ גזר. הוכחות ניסיוניות מראות, ששתיית מיץ זה יכול להביא לריפוי מוחלט של הכיב תוך 10 ימים.
  • לשתות תה מחליטת עלי קמומיל 4 פעמים ביום. נמצא, כי לקמומיל פעילות נוגדת כיבים והוא מרגיע את מערכת העצבים.
  • להוסיף כף או שתיים אלוורה לכוס מיץ ירקות. צמח האלוורה מזרז את ריפי הציפוי הפינמי של המעי הדק ונלחם בחיידקים.
  • להפסיק לעשן ולצרוך אלכוהול, סמים, וקפה, חומרים אלו מעודדים את היווצרות הכיב. מחקרים מראים קשר ישיר בין צריכת חומרים אלו, לבין היווצרות הכיב.
  • להפחית מתח.

לקוחות מספרים


הבהרה

התוכן המוצג במאמרים הללו, הינו למטרות לימוד, חינוך והעשרה הנשען על ראיות וניסיון. יש להיוועץ ברופא מוסמך, או במומחה לבריאות טבעית, בכל החלטה הקשורה בבריאותכם או בכל שינוי תזונתי שאתם מתכוננים לבצע.

פאנל נגישות